Review alsof het je hobby is

Review alsof het je hobby is

I love it: ‘s avonds nog een review doen. Wijntje erbij, muziekje op en gaan. Ik denk dat ik inmiddels meer dan 300 reviews heb gedaan en nog steeds review ik ieder plan alsof het mijn hobby is. Ik snap dat dit niet voor iedereen geldt. Het is ook pittig; je hebt er lang niet altijd genoeg tijd voor en in sommige gevallen wordt jouw feedback niet eens meegenomen. Maarrr… daar kun je zelf óók iets aan doen. Daarom wat tips. Met deze tips worden jouw reviews in ieder geval effectiever en misschien (mede daardoor) zelfs wel leuker.

  1. Reserveer voldoende tijd. Ik voel me licht bezwaard om deze tip te geven, maar ik maak nog té vaak mee dat mensen niet voldoende tijd nemen om te reviewen. Niks is vervelender dan ‘ff tussendoor’ dat plan reviewen. Niet alleen voor jou, maar ook voor de schrijver van het plan. Die krijgt dan namelijk niet de nodige aandacht en feedback om het plan soepel tot een hoger niveau te krijgen. Ik hou als vuistregel aan: een half uur per pagina. Dat is inclusief inleestijd (snacktijd en scrollsessies op Instagram). Als je eenmaal op gang bent gaat het vaak wat sneller, dus bij meer pagina’s (of als het plan gewoon wat simpeler is) kun je het wel af met een kwartiertje per pagina.
  2. Loose the drama. Al die uitroeptekens, hoofdletters, overdrijvingen en ellenlange mails, waarin (uiteraard goed bedoelde) zorgen over de winkans van het plan worden geuit: alsjeblieft, kap ermee. Besef je dat iemand urenlang professioneel heeft zitten ploeteren op dit plan. Het is ongepast. En, bovendien, de schrijver heeft niks aan all that drama. Het leidt af. Besteed je energie liever aan constructieve tips, waarmee iemand gemakkelijk dóór kan. Je mag kritisch zijn – sterker nog, wees dat vooral– maar hou het zakelijk, inhoudelijk en gewoonweg leuk.
  3. Denk méé. Een review is bedoeld om een EMVI-plan naar een hoger niveau te tillen. Dat vraagt wat van de reviewer, namelijk dat je meedenkt. Dat betekent: geen vragen in de kantlijn, als je het antwoord zelf ook wel weet. Of: altijd een suggestie aandragen, waar je aangeeft dat iets niet goed genoeg is. Én: de moeite nemen om jouw review te begeleiden met een mailtje, waarin je jouw belangrijkste bevindingen (met bijbehorende tips!) deelt. Extra tip: laat jouw review eens reviewen. Vraag bijvoorbeeld aan de schrijver: denk ik voldoende mee en hoe kunnen we nog méér uit mijn reviews halen?
  4. Reviewer, blijf bij je leest. De meest effectieve én efficiënte review ontstaat wanneer iedere reviewer vanuit zijn/haar professionele invalshoek naar het plan kijkt. Er zijn uitzonderingen, maar over het algemeen kun je beter de kostendeskundige naar de financiële zaken laten kijken en de communicatieadviseur beter naar de ‘smoeling’ van het plan. Vanzelfsprekend kijkt een eindverantwoordelijke naar het totaalplaatje, maar als iedereen dat doet gaat er onnodig een hoop energie verloren. Dat is zonde. Over zonden gesproken; neem nooit ofte nimmer de ‘pen’ uit handen van de EMVI-schrijver (ofwel: ga niet in de tekst lopen rommelen, blijf in de kantlijn). Het EMVI-schrijven is immers zijn/haar leest.
  5. Laat die review door een expert uitvoeren. De ultieme winwin: laat mij of één van mijn collega’s voortaan dat plan reviewen. Ik doe het met plezier en het scheelt jou misschien een hoop tijd. Bovendien ben je dan verzekerd van een review met oog voor de uitvraag én de actuele stand in de markt.

Behoefte aan een frisse blik op jouw EMVI-plan? Neem contact op met Stephana: stephana@kevlarbids.nl of 06-23993644.