3D in EMVI-plannen. Doen of niet doen?

Voor bouwtekeningen en architectuur is 3D al lang de norm. Maar vanaf welk punt wordt 3D relevant? Is dit alleen bij technische ontwerpen en -plannen of heeft het ook toegevoegde waarde in een EMVI-plan? We vroegen het aan Lonneke, onze vormgeefster.  

Is 3D niet gewoon een trend?

3D is populair. De vraag is of het op den duur onlosmakelijk verbonden zal zijn met hoe we werken (denk aan de mobiele telefoon) of dat het, zoals bij andere innovaties, in de toekomst slechts een verre herinnering is? Dit laatste acht ik zeer onwaarschijnlijk. We ervaren alles immers in drie dimensies. Het is dus eigenlijk gek om een idee over te brengen zonder het gebruik van 3D, aangezien we geprogrammeerd zijn om dit het beste te begrijpen.

Ontwikkeling van nieuwe 3D-programma’s

De afgelopen jaren zijn er veel programma’s uitgekomen die het gebruik van 3D toegankelijker, makkelijker en goedkoper maken. Tot ongeveer tien jaar geleden maakten 3D-designers in de bouw en infra, maar ook in de game- en filmwereld, gebruik van dure programma’s zoals CAD 3D, 3DStudioMax, Cinema4D en Maya. Later zijn er programma’s ontwikkeld zoals SketchUp en Blender. Op SketchUp, een beginnersplatform, kan iedereen met 3D leren werken. En Blender, een zogeheten open source programma, heeft de 3D-wereld veranderd. Makers van open source programma’s stellen hun broncode beschikbaar aan anderen. Die kunnen die broncode bekijken, aanpassen en het programma zo als het ware constant verbeteren. Hierdoor is een gratis (!) programma als Blender minimaal even goed als andere 3D-programma’s, waar je duizenden euro’s voor betaalt.

3D als vaardigheid in tenders

Veel ‘oude’ technische 3D-programma’s (bijv. AutoCAD) lenen zich niet voor de vertaalslag naar een partij zonder technisch inzicht. En laat dat nu juist essentieel zijn voor het winnen van een tender. EMVI-plannen moeten immers begrepen worden door mensen, die niet zo veel verstand hebben van de techniek als de inschrijver. De nieuwe 3D-programma’s helpen hier enorm bij. Zij maken die vertaalslag voor jou, doordat die programma’s zijn gebaseerd op visualisaties en niet op exacte wiskunde. Zo wordt 3D-visualiseren een onmisbare vaardigheid in tenders.

Een nadeel van werken in 3D

Zelfs wanneer je het 3D-designen onder de knie hebt, neemt het ontzettend veel tijd in beslag. Er zijn veel handvatten die je kunt downloaden, zoals natuurelementen, texturen en materialen. Maar als je een uniek of innovatief project wil visualiseren zal je deze toch zelf moeten maken. Elke lijn, stip, kleur of schaduw moet dan handmatig worden gezet. Je kunt je wellicht voorstellen dat dit meer tijd kost dan een twee dimensionele versie.

Laat het plan eruit springen

Als je het mij vraagt zullen de nadelen het altijd verliezen van de voordelen. Het meest voor de hand liggende voordeel is het onderscheidend vermogen: met 3D leg je een EMVI-plan neer dat eruit springt en overduidelijk anders is dan de rest. 3D maakt je EMVI-plan niet alleen ‘anders’, het maakt het ook beter. Je kunt namelijk aspecten en details weergeven, die met tekst niet overkomen. Zo kan het 3D-object in elke gewenste omgeving worden geplaatst. En je kunt iedere gewenste kleur, textuur en materiaalsoort visualiseren. Je kunt als het ware een levensecht object tonen, zonder dat hier een fysieke versie voor gemaakt hoeft te worden. Zo creëer je een helder (sfeer-)beeld en stel je de aanbestedende dienst optimaal in staat jouw plan te beoordelen.

Er valt nog veel te winnen als het gaat om 3D-design. Zeker in de EMVI-plannenschrijverij en dan vooral qua tijdsinvestering. Maar mocht de kans zich voordoen om 3D te integreren in jouw EMVI-plan, zou ik hem pakken!